Regim alimentar pentru hemoroizi

O data cu diagnosticarea unui pacient cu boala hemoroidala, acesta trebuie sa inteleaga ca este necesara o modificare a stilului de viata. In primul rand si in principal, trebuie ca pacientul sa respecte o dieta speciala, uneori complet diferita de dieta sa obisnuita, pentru a putea sa mentina hemoroizii intr-o stare relativ inactiva si pentru a evita crizele hemoroidale dese. Motivul este simplu: alimentatia unei persoaneinfluenteaza intregul sau organism. In cazul hemoroizilor, orice tip de aliment care intra in sistemul digestiv poate calma sau poate irita venele anorectale deja predispuse la inflamare. Astfel, este bine ca pacientul sa aiba o lista foarte clara de alimente pe care le poate sau nu consuma. De asemenea, este indicat ca medicul proctolog sau medicul care a diagnosticat boala in sine sa ii recomande un bun medic nutritionist pacientului, medic care sa ii creeze acestuia dieta perfecta pentru nevoile propriului organism, dar care sa fie utila si in combaterea simptomelor hemoroidale.

Regim

In general, dietele pentru hemoroizii contin cateva clase de alimente sau, mai bine spus, de principii alimentare. Variatiile apar datorita diverselor patologii asociate ale pacientului sau datorita alergiilor alimentare pe care acesta le prezinta. Astfel, in orice dieta pentru hemoroizi se poate vorbi despre:

  • Fibre: in cazul pacientilor care sufera de hemoroizi, fibrele care le sunt utile sunt cele care se gasesc in cereale integrale si in orez chinezesc. De ce sunt atat de necesare aceste fibre? Raspunsul este simplu: o cantitate optima de fibre asigura un tranzit intestinal adecvat. Este cunoscut faptul ca una dintre principalele cauze ale bolii hemoroidale este constipatia cronica. Prin urmare, scopul oricarui tratament antihemoroidal este acela de a asigura un tranzit intestinal normal. Daca pacientul prezinta o constipatie acuta grava, se poate ajunge chiar si pana la efectuarea unei clisme sau administrarea unui medicament cu efect laxativ – purgativ puternic, pentru eliberarea eficienta a tractului digestiv. Totusi, acestea sunt doar solutii de moment si complet neindicate in cazul in care pacientul sufera de o constipatie cronica. In acest moment, fibrele sunt solutia. Ele traverseaza tractul digestiv netransformate si asigura formarea unui bol fecal de dimensiuni moderate si de consistenta aproape perfecta, ceea ce inseamna ca sansele ca eliminarea bolului fecal sa produca rani la nivelul mucoasei rectale sunt minime. Totusi, este bine de stiut ca o cantitate prea mare de fibre poate conduce la un sindrom diareic greu de combatut.
  • Antocianii si proantocianii: sunt substante chimice care se gasesc in fructe si legume de culoare rosie, portocalie sau mov. Rolul lor este acela de a intari intreg sistemul vascular si de a fortifica, in special, peretii vaselor de sange de dimensiuni mici. Sunt utili in tratamentul hemoroizilor deoarece acestia reprezinta, de fapt, o inflamatie a venelor anorectale. Pentru a evita modificarea dimensiunii peretelui vaselor de sange din zona canalului rectal, este necesar ca acesta sa fie mai putin flexibil. Antocianii si proantocianii vor asigura acest lucru. In mod evident, se poate spune ca aceste substante ridica aceleasi probleme ca si fibrele mentionate mai sus: daca sunt folositi in exces, pot cauza o ingrosare exagerata a venelor anorectale, ceea ce le va face pe acestea foarte fragile si, prin urmare, predispuse la fisurare.
  • Condimente: poate parea complet inadecvat ca un pacient care sufera de o boala inflamatorie sa ingereze condimente, sub orice forma ar apare ele in alimentatie, dar, in cazul hemoroizilor, exista o explicatie pentru aceasta aditie neobisnuita la dieta. Condimentele potrivite pot stimula tranzitul intestinal. Este adevarat ca majoritatea condimentelor sunt strict interzise, dar exista si anumite condimente care pot fi folosite, cum ar fi coriandrul, busuiocul, piperul dulce si boia dulce. Orice condiment picant, acru sau amar trebuie eliminat din dieta bolnavului de hemoroizi. De asemenea, este bine de stiut ca, in momentul in care pacientul consuma o masa ce contine aceste condimente, nu are voie sa bea cafea, sucuri carbogazoase sau apa minerala, pentru a nu accelera tranzitul intestinal peste limita dorita.

Lasă un răspuns