Simptomele hemoroizilor externi

Simptomele hemoroizilor externi trebuiesc cunoscute in amanunt de catre orice pacient care a suferit vreodata de inflamarea venelor anorectale, deoarece hemoroizii externi sunt considerati a fi una dintre cele mai grave complicatii ale hemoroizilor interni. Practic, mai mult de doua treimi dintre bolnavii diagnosticati cu hemoroizi vor suferi, intr-un moment dat al vietii lor, de hemoroizi externi si trebuie sa le observe aparitia din timp, pentru a le impiedica evolutia. Daca simptomele hemoroizilor externi sunt ignorate, acestia se vor dezvolta foarte rapid si vor deveni adevarate pungi lucioase, dure si de culoare inchisa, aflate la exteriorul canalului rectal. In mod evident, intreg procesul de formare a hemoroizilor externi este unul extrem de dureros.

Ceea ce ne aduce la primul simptom al hemoroizilor externi: durerea. Este binecunoscut faptul ca, atunci cand vorbim de orice fel de hemoroizi, durerea este primul lucru pe care toti pacientii o sa-l mentioneze. Si au dreptate sa faca asta: durerea hemoroidala este considerata a fi mai intensa decat cea care apare in litiaza biliara sau in litiaza urinara. In cazul hemoroizilor externi, durerea are un aspect caracteristic: este clar localizata. Mai precis, durerea apare in punctul din care incep sa migreze hemoroizii spre exteriorul canalului rectal si se extinde pe traiectul venei anorectale care se deplaseaza. Daca un pacient isi cunoaste bine propriul corp si reuseste sa aprecieze corect originea si intinderea locului dureros de la nivelul rectului, diagnosticul devine foarte usor pentru medicul curant.

Cel de-al doilea simptom al acestei complicatii a bolii hemoroidale este sangerarea. Nu orice fel de sangerare, deoarece chiar si hemoroizii interni se fisureaza in criza hemoroidala, iar pacientul elimina sange prin anus. Totusi, sangele ce apare in criza hemoroidala este de culoare cafenie si are un miros puternic de fier, deoarece este eliminat dintr-o vena inflamata puternic, ceea ce l-a facut sa stagneze acolo pentru o perioada destul de lunga de timp si sa se deterioreze. Sangele care este eliminat in cazul hemoroizilor externi nu s-a aflat in interiorul canalului rectal mai mult de cateva minute, pana cand a ajuns in punga externa, unde s-a localizat hemoroidul. Practic, deoarece hemoroizii externi au tendinta de a se fisura mult mai repede decat cei interni, sangele pe care pacientul il observa este de culoare rosu – aprins, avand un miros natural.

Ultimul simptom care apartine cu adevarat doar hemoroizilor externi este dezvoltarea de mucus hemoroidal. Acest mucus hemoroidal este format dintr-un strat proteic foarte subtire, asezat la suprafata hemoroidului extern, strat proteic care are rolul de a atenua durerea resimtita de pacient atunci cand se afla in pozitie sezanda. Totusi, mucusul hemoroidal mai are un efect, de data aceasta nedorit: provoaca o senzatie de urticarie intensa in zona anala. De obicei, pacientul simte aceasta senzatie si stie ca trebuie sa consulte un medic cat mai repede, pentru a evita evolutia bolii.

Ordinea aparitiei simptomelor este aleatorie si depinde mai mult de fiecare pacient in parte. In general, s-a observat ca mucusul hemoroidal apare primul, urmat de durerea intensa si localizata si, abia la o perioada de timp dupa formarea pungii hemoroidale externe, se fisureaza hemoroidul si pacientul sangereaza. Totusi, sunt bolnavi care au ajuns intr-un stadiu foarte avansat al bolii fara durere si fara ca senzatia de urticarie sa isi faca simtita prezenta.

Lasă un răspuns